El seu primer contracte a Amèrica del Nord va ser per cantar al teatre Rialto de Nova York, on cantants novells actuaven abans (o després) de l’estrena d’una pel·lícula. En una ocasió ho va fer en presència del protagonista del film, en Douglas Fairbanks. Va estar al Rialto des d’agost de 1916 fins a finals de setembre del mateix any, quan va rebre un contracte que el va portar ja directament als grans teatres d’òpera amb la Boston National Grand Opera: Philadelphia, Cleveland, Detroit, Toronto (Canada), Baltimore i Nova York, de novembre 1916 fins maig de 1917. Després del seu primer periple per Amèrica del Sud comença una gira amb la San Carlo Opera Company, companya amb la que seguirà de manera fidel durant tota la seva curta carrera. Aquest primer contracte va des de setembre de 1919 fins al maig de 1920, actuant sense parar a Québec i Montreal (Canadá), Detroit, Pittsburg, Syracuse, Rochester, una altra vegada a Canadà (Winnipeg, Regina, Calgary, Edmonton, Victoria, Vancouver) i retorn als Estats Units: Seattle, Spokane, Portland, San Francisco, Los Angeles, Salt Lake City, Denver, Topeka, Kansas City, Saint Louis, Pittsbourg, Cleveland, Washington i Providence, on finalitza la temporada. Els primers dies del mes de juny signa un contracte amb la Puccini Grand Opera Company per cantar a Philadelphia. I novament, una altra temporada amb la San Carlo Grand Opera Company, des de setembre de 1920 fins abril de 1921. Una setmana a Montreal (Canadà), un llarg itinerari per gairebé tota la geografia nord-americana, altre cop varies ciutats de Canadà i final (que consti als documents) a Detroit. Després de l’actuació al Colón de Buenos Aires, un mes i mig (finals de desembre fins febrer de 1922) amb la Chicago Opera Association, actuant a Chicago i Nova York junt amb cantants com Amelita Galli-Curci, Tito Schipa o la catalana Graziella Pareto. Amb la San Francisco Opera Company, quinze dies de juny a Palo Alto (San Francisco). A finals de juny i fins a primers de setembre, contracte amb la Ravinia Opera Company amb la seva temporada d’estiu a Chicago. A finals d’aquell mateix mes comença una nova temporada amb la San Carlo Gran Opera Company per varies ciutats nord-americanes, però acaba a mitjans de novembre per anar amb la companyia de Miguel Fleta a Mèxic.

Es una època de gran popularitat professional: intervencions a la radio, concerts i un parell de contractes amb el Metropolitan que no es materialitzen.

Nou contracte amb la Ravinia Opera Company (temporada d’estiu) des de finals de juny de 1923 fins a setembre del mateix any, a Chicago.

En algun moment pateix una important operació que l’allunya durant un temps dels escenaris. Torna a aparèixer el maig de 1924 a Michigan i altre cop amb la Ravinia Opera Company a Chicago, des de juny fins a final d’agost. El novembre de 1924 comença la seva trajectòria amb el Metropolitan de New York. Tota la temporada, des de novembre de 1924 (una actuació a Philadelphia) fins a finals de març de 1925 a la seu de Nova York. El 29 de març fa un concert en solitari al Carnegie Hall, una òpera altre cop al Metropolitan a l’abril i un concert com a final de la temporada.

A finals de maig canta una Gioconda en concert, en un “Music Festival”. El setembre canta un Otello al Manhattan Opera House de Nova York, sortint després a recórrer altres ciutats del país amb la Los Angeles Grand Opera Association i on dona bàsicament concerts fins desembre. El 11 d’aquest mes canta, segons els diaris de Nova York, al Congrés Demòcrata, i fa actuacions massives a la Radio. El 7 de maig de 1926 i amb la companyia d’Alfredo Samaggi, canta al Manhattan Opera House la òpera Otello. Després d’un concert a Nova York el 26 de maig (en retornar de Cuba) torna en el que serà la seva última actuació amb la San Carlo Grand Opera Company: un Otello al Manhattan Opera House el 29 de setembre i, a l’octubre, abans d’anar-se’n cap a Espanya, un Rigoletto i un Otello on Vicent Ballester és anunciat com a “Guest Star”.

1922 01 Chicago Vicent Ballester Retrat 1  1922 01 Chicago Vicent Ballester Retrat 3

Chicago, Gener de 1922

Retrat de Vicent Ballester

Chicago, Gener de 1922

Vicent Ballester caracteritzat per interpretar el seu paper a Carmen

Joomla templates by a4joomla