Estiu al Teatre Colón de Buenos Aires

El Juliol de 1921, el meu avi va arribar a l’Argentina, entrant per la porta gran. Contractat per la Gran Compañía Lírica Italiana, del Mestre Giorgio Polacco. Va actuar tot juliol i agost al Teatre Colón, de Buenos Aires, compartint cartell amb la seva compatriota Maria Barrientos i amb Giovanni Martinelli, entre d’altre figures del moment.

Conquerint la crítica i el públic a Chicago i San Francisco

A finals d’any, va tornar als Estats Units, amb un contracte de la Chicago Opera Association de la cantant Mary Garden, actuant a Chicago i Nova York des del 29 de desembre de 1921 fins l’11 de febrer de 1922. Durant aquest període, ja va compartir cartell amb importants figures del moment: Amelita Galli-Curci, Tito Schipa o la seva compatriota Graziella Pareto. La crítica de Chicago el va descobrir i, de nou, grans elogis al seu art i a la seva personalitat. I també a Nova York, però allà el consideraven ja un vell conegut.

Des de la seva actuació amb la companyia de Mary Garden, no tenim més notícies fins a juny de 1922. Es potser en aquest lapsus de temps que va fer el viatge a Espanya que recordaven els seus fills. El petit, el Paco, només recordava aquesta visita, però el gran, en Vicens (el meu pare) en recordava dues d’abans. Aquest viatge, no obstant, degué ser l’últim, intentant sense èxit, endur-se a la seva família a Amèrica, abans de la ruptura de la parella.

La primera quinzena de juny de 1922, va ser contractat per la San Francisco Opera Company per cantar al Stanford Stadium University de Palo Alto (San Francisco). Segons informació dels diaris, aquest denominat “Festival de Opera” era: “el ensayo de un plan elaborado por el director de Orquesta Gaetano Merola y Frank Carroll Giffen para establecer una sede de ópera en San Francisco, con coros y orquesta permanentes, de manera que puedan contratarse las estrellas de otras ciudades para varias óperas y puedan encontrar compañía, música y decorados esperándoles aquí”. Amb motiu de la seva estada en aquest Festival, en Vicent va participar en una important emissora de radio, cantant varies àries i sent portada del diari “San Francisco Call & Post”.

Acabada aquesta experiència a Palo Alto, en Vicent va tornar, des de finals de juny fins a primers de setembre de 1922, amb la Chicago Opera Association a les vetllades d’òpera a l’aire lliure també, de Ravinia Park, prop de Chicago. Més de 30 representacions, coincidint altre cop amb la seva compatriota Graziella Pareto. Les crítiques dels diferents mitjans, revistes especialitzades i diaris, parlen molt elogiosament, com ja es habitual, de Ballester.

1921 Buenos Aires Vicent Ballester Retrat amb la Companyia Teatro Colon  1922 01 Chicago Vicent Ballester El Barbero de Sevilla

Buenos Aires (1921)

Vicent Ballester a dalt al centre, amb la companyia del Teatre Colón

Chicago, gener de 1921

Vicent Ballester caracteritzat per interpretar El Barbero de Sevilla

Joomla templates by a4joomla