La malaltia que es va endur al jove artista i al seu art

Novament varis mesos de silenci. Em consten un parell d’actuacions, no confirmades. Finalment va actuar als Estats Units amb la seva fidel companyia San Carlo: un Otello al Manhattan Opera House de Nova York el 22 de setembre i al Century Theatre de la mateixa ciutat; Rigoletto el 5 d’octubre, anunciat com a estrella convidada i Otello el 9 del mateix mes. Les crítiques com sempre son excel·lents i res no deixa entreveure que en Vicent estigui malalt o en mala forma.

El 26 d’octubre de 1926 en Vicent va arribar a València en tren, procedent de Barcelona. El van precedir grans titulars, fotos i articles als diaris de la capital llevantina. Era l’arribada del fill pròdig, de la celebritat, del valencià il·lustre... Grans biografies, entrevistes. Havia de fer dos concerts al Teatre Principal. L’acompanyarien Juanita Fabra i Matilde Revenga. Les crítiques del primer concert van ser molt ambigües. Es va criticar la compaginació de les actuacions que, segons alguns, no van complaure ni a uns ni a altres. El record que tenien els familiars que hi van assistir es que en Vicent no va estar bé. Deuria ser això ja que el segon concert ja no va tenir lloc. La família recordava també que ell havia vingut amb la Jeanne (o Juanita), la seva companya després de la separació amb la seva dona i de la que tinc un parell de fotos. Però no em van poder dir res mes. M’hauria agradat saber-ne mes d’ella i saber també que en va ser després de la mort del meu avi. La salut d’aquest es va agreujar i va morir el 3 d’octubre de 1927, als 40 anys. Cap diari va recollir res de la seva malaltia ni posterior mort a part l’esquela de la família. Al gran desplegament a la seva arribada va seguir el mes absolut silenci.

L’especial situació amb la meva avia i la mort sobtada d’aquesta just un any i mig després de la de l’avi, sent els seus fills encara molt jovenets, va provocar que aquests no parlessin molt dels seus pares i que la història, tan personal com professional d’aquest gran cantant no s’hagi pogut conservar i transmetre com hagués merescut.

1926 10 Valencia Vicent Ballester Retrat amb la seva mare  Jeanne

València, Octubre de 1926,

Vicent Ballester amb la seva mare

Lloc i data desconeguts

Retrat de Jane

Joomla templates by a4joomla